Nieuws

 • Project AI in de Zorg

  De leerlingencursus voor de finaliteit doorstroom van het project ‘AI in de Zorg’ staat klaar in het leerpad. Dit project heeft heel wat te bieden. De M in STEM en computationeel denken hebben een belangrijke plaats in dit project. Je kan bovendien kiezen tussen plugged (met Python) en unplugged (bv. kaartenset) activiteiten.

  Lees meer >

  calendar_month Apr 17, 2023
 • Computationeel denken, STEM en artificiële intelligentie in de klas

  Kom naar ons congres op 7 juni 2023, De Krook, Gent

  Voormiddag: Computationeel denken en geïntegreerde STEM concreet in de klas
  Namiddag: Artificiële intelligentie en haar maatschappelijke aspecten in de klas

  Lees meer >

  calendar_month Mar 22, 2023
 • Uitlenen van de 'Sociale robot'-kit

  Voor scholen uit de provincie Oost-Vlaanderen stelt de provincie 6 sets ter beschikking. Deze kunnen in overleg met de verantwoordelijken ontleend worden via e-mail.

  Scholen van het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen kunnen terecht bij hun pedagogische begeleidingsdienst.

  De cel iSTEM inkleuren heeft ook enkele sets die we gratis uitlenen. Je kan robotkits reserveren via dit formulier. Zodra iSTEM je vraag ontvangt, nemen ze contact op om een contract op te maken voor deze reservatie. De cel stelt het materiaal gratis ter beschikking, jij zorgt voor de ophaling en de retour van de volledige sets. Heb je nog vragen, aarzel niet iSTEM te contacteren via e-mail.

  calendar_month Mar 22, 2023
 • WEGOSTEM voor de derde graad van het basisonderwijs

  Ontleen gratis de tekenrobots van Dwengo vzw in de bibliotheek en breng STEM in de klas.

  iSTEM blogpost >

  calendar_month May 30, 2022
 • Uitlenen van de 'Sociale robot'-kit

  Je kan de ‘Sociale robot’-kits ontlenen bij de Provincie Oost-Vlaanderen.

  Maximaal één maand gratis ontlenen.

  Elke kit bevat materiaal om vijf robots te bouwen. Voor bijvoorbeeld een klas van 24 leerlingen, kan je twee bouwkits reserveren en jouw leerlingen per twee of drie een sociale robot laten bouwen. Er zijn in totaal 6 bouwkits beschikbaar.

  Reserveer via +32 9 267 74 75 of onderwijs.en.vorming@oost-vlaanderen.be. Haal de bouwkits op in het Provinciaal Administratief Centrum Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2 in Gent.

  Lees meer >

  calendar_month Dec 23, 2021
 • OnderSTEMboven - Hoe ondersteunt Dwengo STEM op scholen

  Uitgeverij Van In, Technopolis

  Maak kennis met Nele van Dwengo. Ze vertelt over het lesmateriaal dat Dwengo in een brede STEM-context aanbiedt: van robotica, programmeren, computationeel denken tot artificiële intelligentie. Nele licht graag toe hoe we jou als leerkracht kunnen ondersteunen met didactisch materiaal en opleidingen.

  Alle lesmateriaal vind je op deze website.

  Bekijk >

  calendar_month Jun 15, 2021
 • Finale Red Robotegem!

  Robotland

  Samen met Dempsey Hendrickx, de burgemeester van Robotegem, ontdek je wat robots nu eigenlijk zijn en wat ze allemaal kunnen. Samen met Dempsey en verschillende onderzoekers en ingenieurs ga je op bezoek in Robotland.

  Ook Francis wyffels en Pieter Wolfert van de onderzoekgroep UGent - IDLAb - AIRO vertellen over hun onderzoek met robots.

  Bekijk >

  calendar_month May 26, 2021
 • Radiospecial 'Why is this AI?'

  Urgent FM

  Radiospecial over AI ter gelegenheid van de Belgische AI-week. Met Francis wyffels en Zimcke Van de Staey.

  Beluister >

  calendar_month Mar 18, 2021
 • Wat is artificiële intelligentie? Welke mogelijkheden creëert AI voor Vlaamse bedrijven?

  Digitale toekomst - Vlaamse Overheid

  Wat is artificiële intelligentie ? Wat heeft dit te maken met machine learning? En welke mogelijkheden creëert deze technologie voor Vlaamse bedrijven?

  In dit artikel beantwoordt Francis wyffels deze 8 vragen:

  Wat is artificiële intelligentie? Wat is machine learning? Waar zien we AI vandaag al in het bedrijfsleven? Welke wetgeving moet je volgen als je AI inzet? Wat zijn de voordelen en mogelijkheden van AI? Kent AI ook nadelen en problemen? Wat heb je nodig om AI te kunnen inzetten? Hoe start je met je eerste AI-project?

  Lees meer >

  calendar_month Mar 17, 2021
 • Meer jongeren uit kansengroepen en meisjes in STEM: hoe Francis wyffels het aanpakt

  TEDx

  Op TEDx vertelt Francis over zijn droom en legt uit hoe hij het aanpakt om meer jongeren uit kansengroepen en meisjes te bereiken.

  Bekijk >

  calendar_month Mar 14, 2021
 • Voorstelling Dwengo vzw en AI Op School

  Met Dwengo vzw en AI Op School willen we jongeren en leerkrachten de steeds meer gedigitaliseerde wereld beter laten begrijpen.

  Bekijk >

  calendar_month Feb 23, 2021
 • De winnaars van de M-Awards 2020 zijn bekend!

  Mediawijs

  In de categorie Mediawijs Educatief project gaat ‘AI op school’ van Dwengo vzw met de trofee lopen. ‘AI Op School’ biedt een leerlijn aan over artificiële intelligentie (AI). Leerlingen van het eerste t.e.m. het zesde middelbaar krijgen binnen maatschappelijk relevante contexten inzicht in de concepten van AI en kunnen er daardoor bewuster, kritischer en mediawijzer mee omgaan.

  Lees meer >

  calendar_month Sep 25, 2020
 • Laureaten Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs 2019-2020

  Stichting Koningin Paola

  In een uniek samenwerkingsverband tussen de Sint-Bavohumaniora, de UGent, de Plantentuin Meise en Dwengo vzw werd KIKS uitgewerkt, een STEM-project over klimaatverandering, biologie en artificiële intelligentie (AI). KIKS maakt deel uit van een overkoepelend project ‘AI Op School’ waarin de basisconcepten van artificiële intelligentie worden aangebracht vanuit een maatschappelijke context.

  Lees meer >

  Bekijk >

  calendar_month Jul 2, 2020