Sociale robot

Maak kennis met 'Sociale robot', een meeslepend STEM-project voor het secundair onderwijs! Hier zullen leerlingen zich onderdompelen in een uitdagend project waarin ze een eigen sociale robot ontwerpen, programmeren en bouwen.

Het 'Sociale Robot'-project is een fantastische manier om jonge studenten enthousiast te maken voor STEM. Het stelt leerlingen in staat om hun creativiteit te botvieren en technische vaardigheden te ontwikkelen door het ontwerpen, programmeren en bouwen van hun eigen sociale robot. Bovendien sluit dit project aan bij actueel wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren van de interactie tussen mens en robot en de mogelijkheden die sociale robots bieden om bij te dragen aan verschillende maatschappelijke uitdagingen.

Wat gaan ze doen?

Ontwerpen

De leerlingen krijgen de volledige controle over het ontwerp van hun sociale robot. Zij zijn de architecten van hun creatie en hebben de mogelijkheid om hun visie en persoonlijke stijl tot uiting te brengen in het ontwerp.

Programmeren

De leerlingen gebruiken de grafische programmeeromgeving van Dwengo om de robot te programmeren en interactie met zijn omgeving mogelijk te maken.

Bouwen

Met behulp van elektronische componenten, herbruikbare materialen en knutselmateriaal hebben de leerlingen de mogelijkheid om hun robot uit het niets op te bouwen. Zo ontwikkelen ze niet alleen hun technische vaardigheden, maar ook hun creatieve en probleemoplossende vaardigheden. Het gebruik van herbruikbare materialen biedt daarnaast een duurzame oplossing.

Wat gaan ze leren?

Dit project biedt een multimodale aanpak die de leerlingen stimuleert om probleemoplossend en kritisch te denken. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde in de moderne samenleving en zullen hen helpen om in de toekomst succesvol te zijn, zowel in hun persoonlijke als professionele leven.

Creativiteit

De creativiteit van leerlingen komt niet alleen tot uiting tijdens het ontwerpproces, maar ook bij het programmeren en bouwen van hun sociale robot. Ze hebben de vrijheid om hun eigen ideeën en visies te integreren in de functionaliteiten van de robot en kunnen zo hun persoonlijke stempel op het project drukken. Dit maakt het leerproces niet alleen waardevoller, maar ook leuker en uitdagender voor de leerlingen.

Computationeel denken

Computationeel denken is niet alleen te vinden in het programmeren van de robot, maar het komt ook duidelijk naar voren bij de problemen die leerlingen moeten oplossen tijdens het ontwerpen en bouwen van hun sociale robot. Zo ontwikkelen de leerlingen niet alleen programmeervaardigheden, maar ook belangrijke cognitieve vaardigheden die relevant zijn in verschillende disciplines.

Technische vaardigheden

De bouw van hun eigen sociale robot geeft leerlingen de kans om te werken met verschillende elektronische componenten en gerecycleerde materialen. Door het aanpassen en verbeteren van deze componenten en materialen, leren ze niet alleen hoe ze de robot kunnen bouwen, maar ook hoe ze deze kunnen optimaliseren.

Hoe begin je eraan?

Met dit project kan je eenvoudig aan de slag. Hieronder vind je de 4 modules waarin het project is opgedeeld. Alle praktische informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan, vind je terug in module 0.

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van al het downloadbare materiaal dat je in de leerpaden tegenkomt.

Ons leermateriaal

Er zijn geen leerpaden beschikbaar met uw voorkeuren.

Bestanden

description
Projectfiche Sociale Robot Download Dit is een kort overzicht van het 'Sociale Robot'-project met projectstructuur en -kenmerken.
description
Collage sociale robots Download De robots op deze foto zijn realisaties van leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs of zijn prototypes.​
description
Constructiekit voor 'Sociale Robot'-project Download ​Wil jij dat jouw leerlingen ook een sociale robot ontwerpen en bouwen? Dat kan via de constructiekit van Dwengo vzw. Op de figuur ontdek je de huidige samenstelling van de constructiekit. Geïnteresseerd? Contacteer ons via e-mail, bekijk de kit in de shop, of vind meer informatie op deze projectpagina.
description
Van project naar minimumdoelen eerste graad A-stroom Download De minimumdoelen waaraan gewerkt kan worden, worden gelinkt aan de verschillende fasen van het 'Sociale Robot'-project.​
description
Van project naar minimumdoelen eerste graad B-stroom Download De minimumdoelen waaraan gewerkt kan worden, worden gelinkt aan de verschillende fasen van het 'Sociale Robot'-project.​
description
Van project naar minimumdoelen tweede graad Download De minimumdoelen waaraan gewerkt kan worden, worden gelinkt aan de verschillende fasen van het 'Sociale Robot'-project.​
description
Emotiemachine (onvolledig) - Computationeel denken (unplugged activiteit) Download ​Unplugged activiteit
description
Emotiemachine (opdracht) - Computationeel denken (unplugged activiteit) Download Unplugged activiteit​
description
Emotiemachine (volledig) - Computationeel denken (unplugged activiteit) Download Unplugged activiteit​
description
Emotiemachine met ledmatrix - Computationeel denken (unplugged activiteit) Download Unplugged activiteit​
description
Ficheboekje voor leerkrachten Download De gebundelde fiches waarin het gebruik van de Dwenguino en van de sensoren en actuatoren uit de doeken wordt gedaan.
description
Fiches voor de leerlingen Download In deze fiches wordt het gebruik van de Dwenguino en van de sensoren en actuatoren uit de doeken gedaan.​
description
Maak een gezicht - Computationeel denken (unplugged activiteit) Download Unplugged activiteit​
description
Opgaven van opdrachten in de MOOC Download ​Een overzicht van de programmeeroefeningen in de MOOC
description
Poster 'Sociale Robot'-project Download De poster geeft de verschillende aspecten van het project weer.​
description
Handleiding 'Hallo robot!' Download Met dit lesboekje breng je je eigen sociale robot tot leven.​
Het lesmateriaal wordt ter beschikking gesteld overeenkomstig de voorwaarden van een Creative Commons BY-SA licentie.

Partners