Steun onze actie WeGoSTEM

Voor onze actie WeGoSTEM zoeken we nog vrijwilligers. Doe mee via WeGoSTEM.be/meedoen

Leren programmeren zonder computer?

Eén van de grote misvatting over computerwetenschappen is dat het enkel gaat over programmeren. Computerwetenschappen is veel meer dan dat! Meer zelfs, het kan (en zou moeten) worden aangeleerd aan jonge kinderen. De meeste concepten kunnen worden aangeleerd zonder computer op een plezante manier.


Het onderwijs van computerwetenschappen gaat dikwijls enkel over programmeren, maar in werkelijkheid is het domein veel breder. Gilles Dowek heeft in 2012 een goed overzicht gegeven van de verschillende componenten van computerwetenschappen. Hij definieert daarbij de volgende elementen:

  1. taal: elementen van programmeertaal, formele taal,...
  2. algoritmes: sorteren, rekenen met binaire nummers, path finding,...
  3. datastructuren: databanken, compressie, beeldrepresentatie,...
  4. machines: netwerken, robots, processoren,...

Dankzij CSUnplugged.org kan de basis van al deze concepten gemakkelijk onderwezen worden zonder het gebruik van een computer. Het CSUnplugged handboek bevat een interessante collectie van spelen die te maken hebben met computerwetenschappen, en die kunnen worden gespeeld met kinderen en jongeren. Naast de Engelstalige versie is er bovendien een Nederlandstalige vertaling! De spelletjes zijn zo opgebouwd dat de spelers verschillende oplossingen verkennen en hun eigen antwoorden formuleren. Daarna worden de antwoorden overwogen in groep en gelinkt aan de theorie van computerwetenschappen.

Wie graag meer te weten komt over de unplugged activiteiten kan de CS4FN activiteiten zoals de goocheltrucs of het Dwengo fax machine spel proberen.

In de 2014 MOOC over het onderwijs van computerwetenschappen van het European Schoolnet heeft Dwengo CSUnplugged geïntroduceerd aan Europese onderwijzers en leerkrachten. Dit is wat ze ervan vonden (in het Engels):

reactions

Heb je zin om het eens te proberen? Start NU!