Steun onze actie WeGoSTEM

Voor onze actie WeGoSTEM zoeken we nog vrijwilligers. Doe mee via WeGoSTEM.be/meedoen

WeGoSTEM-Creatief met code

We hebben jouw enthousiasme nodig! Ben jij bereid om in de Code Week (van 9 tot 20 oktober) één dag te helpen om zo jongeren warm te maken voor wetenschappen en techniek?

De moderne wereld draait op STEM-radertjes

De stem van STEM draagt vandaag behoorlijk ver. En terecht, want Science, Technology, Engineering en Mathematics hebben een enorm maatschappelijk belang. Maar jongeren staan daar vaak niet bij stil. Dat ze hun laptop kunnen inpluggen, vinden ze doodnormaal – net als het feit dat de inhoud van hun prullenbak wordt opgehaald en verwerkt, of dat ze met de trein naar school kunnen. Wanneer we de pauzeknop even indrukken en hen attent maken op de vele toepassingen van wetenschap en technologie, is hun interesse snel gewekt. Zeker als ze zélf de handen uit de mouwen mogen steken.

The project goal

WeGoSTEM: leerlingen warm maken voor wetenschap

Daarom laten we via WeGoSTEM jaarlijks 5.000 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar en het 1ste en 2de middelbaar op een creatieve manier hun talent voor wetenschap en techniek ontdekken. Ongeacht hun studierichting maken we hen warm om iets met STEM te doen door hen zelf een robot te laten bouwen en programmeren. Daarbij worden ze niet alleen geholpen door hun eigen leerkracht, maar ook door vrijwillige IT-professionals met een pak ervaring en passie.

Our approach

Iedereen maker: onze inclusieve aanpak

Op het einde van de rit gaan leerlingen niet alleen naar huis met de STEMpel ‘maker’, maar ook met een kunstwerk gemaakt door hun eigen robot. Daarbij gaan we resoluut voor een inclusieve aanpak: We richten onze pijlen op Vlaamse, Brusselse en Waalse scholen. Wij willen actief zijn in zowel stedelijk als niet stedelijk gebied en zetten ook in op kinderen uit kansengroepen. Dit doen we door scholen met veel indicatorleerlingen voorrang te geven.

Onder de vleugels van ICT Lady of the Year

WeGoSTEM is een initiatief van Dwengo vzw, Valerie Taerwe en een heleboel vrijwilligers. Dwengo kan terugvallen op een pak ervaring met educatieve robotica dankzij onder meer de Dwengo robot competition (in samenwerking met de UGent) en het UDAVI-project dat kansarme Indiase kinderen van STEM liet proeven. Valerie Taerwe, burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen, verdiende haar sporen als medeoprichter van G-flux en werd onlangs door een vakjury en de lezers van Data News uitgeroepen tot Young ICT Lady of the Year 2017.

Samen met vrijwilligers zoals jij!

We streven niet enkel naar een diverse groep van scholen en leerlingen. Ook zijn we op zoek naar een divers publiek van vrijwilligers. Ben jij een IT-professional of -student? Ligt jouw passie bij wetenschap en techniek? Heb je zin om kinderen van het 5e en 6e leerjaar en het 1e en 2e middelbaar te inspireren? Welkom in ons team! Wat verwachten we van jou? Dat je in september 's avonds of zaterdags een korte opleiding volgt (3 uren) waarin we je voorbereiden voor het aanbieden van een hands-on STEM-activiteit in de klas. We plannen hiervoor verschillende sessies in per provincie. En dat je tijdens code week op een doordeweekse dag jezelf vrij maakt om samen met twee andere vrijwilligers de leerlingen een hands-on STEM-activiteit aan te bieden.

What’s in it for you?

Als WeGoSTEM-vrijwilliger help je leerlingen ontdekken waar hun toekomst ligt én steek je zelf ook iets op over de educatieve kant van jouw passie. Een smile, en veel enthousiasme van de kinderen en de leerkracht geeft je enorm veel voldoening. Jouw inzet kan een blijvende verandering voor de leerlingen, de leerkrachten en de school betekenen!

Concrete planning

  • juni - augustus: registreren als coach;
  • eind augustus: wij nemen contact op met jou;
  • september: je volgt een 3 uur durende training;
  • 8 - 22 oktober: Code Week, je geeft een workshop samen met twee andere coaches.

Registreer je hier!

Dankzij WeGoSTEM ontdekken jaarlijks duizenden leerlingen hun talent voor wetenschap en techniek. Een eigen robot bouwen en programmeren? Dat is kinderspel. Letterlijk.

The outcome

Na afloop van de Code Week (9-20 oktober 2017) zullen we hier de resultaten plaatsen van ons project. Zo blijf je steeds op de hoogte.