Steun onze actie WeGoSTEM

Voor onze actie WeGoSTEM zoeken we nog vrijwilligers. Doe mee via WeGoSTEM.be/meedoen

Techniek in de klas: opleiding voor leerkrachten

Techniek en wetenschap zijn niet weg te denken uit het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd in contact komen met de basisprincipes ervan. Hierbij is het niet alleen nodig dat de feiten worden aangebracht, maar ook dat de kinderen kans krijgen om zelf op ontdekking te gaan. Hiervoor zijn niet zozeer dure materialen en hulpmiddelen nodig, maar wel de juiste ingesteldheid en kennis van enkele basisprincipes die wij graag met iedereen delen.


Een workshop techniek

De workshop bevat drie kerncomponenten:

  1. Een inleidende presentatie waarbij we overgaan van heel complexe technische systemen naar voorbeeldprojecten voor kinderen jonger dan 12 jaar;
  2. Speed dates met wetenschap en techniek. Een set van meer dan tien verschillende korte opdrachten die aanzetten tot nadenken;
  3. Een hands-on gedeelte waarbij men overgaan van individueel brainstormen tot een gemeenschappelijk gebouwd prototype.

Indien er meer tijd is, lassen we graag een vierde component in waarbij alle voorgaande principes worden aangewend om samen met jou een didactische activiteit uit te werken op maat van de klas.

Speed dates

In de speed dates maakten jullie kennis met verschillende aspecten van wetenschap, techniek en engineering. De opdrachten en het invulblad zijn onderaan deze pagina beschikbaar. Merk op dat deze lijst beperkt is, er bestaan nog meer technische bouwblokken en we laten aan de lezer over welke dat zijn. Binnenkort vullen we de pagina aan met gedetailleerde informatie over de samenstelling van iedere speed date en bijhorende achtergrondinformatie.

Enkele voorbeeldprojecten

Meer inspiratie

Contacteer ons

Mail Francis indien je vragen hebt.

In het kader van het project Techniek in de Klas voeren we regelmatig testopdrachten uit. Ben jij bereid om jouw leerlingen een project te laten testen of heb je een super leuke aanvulling, neem dan zeker contact op! We geven ook vol enthousiasme nascholingen aan leerkrachten, directies en docenten.

Additional Materials